For deg med unghund 🐶

For deg med unghund 🐶

Hvordan overleve hverdagen med en unghund

Unghundtiden er nok den alderen hos hunden som er mest krevende.

❓Hva er normalt og hva er det som krever en ekstra innsats fra deg i denne perioden? 

Valpen din går fra valp til “tenåringshund” i 8-9 måneders alderen, og du vil da merke en endring hos hunden din. Du vil nok komme i situasjoner hvor tålmodigheten din blir satt på prøve, pulsen stiger og du kjenner frustrasjonen oftere enn før. Du vil nok oppleve at hunden din har mer fokus på alt annet enn deg. Hunden tester nå omgivelsene sine for å se hvor grensen går, likt som vi mennesker gjør i ungdomstiden. 

“Patience is key” 

Tålmodighet er nøkkel også i denne alderen. Det går over, har du kanskje hørt og det er en trøst i seg selv, men å komme seg gjennom unghund stadige krever en del fra deg som flokkleder og hundeeier.

Vær forberedt 

Når hormonene strømmer gjennom kroppen til hunden din, utvikler den seg og får sine egne meninger. Hunden vil gjerne lage mer lyd enn vanlig i form av å bjeffe mer, pipe og til og med ule som en ulv. Det kan sammenlignes med en tenåring som smeller med kjeften, smeller med dører og ignorerer det mor eller far sier. 

Når hormonene setter i gang er det som om hunden din har glemt alt den har lært hittil. Det har den ikke, det er bare flere ting som er mer interessante for hunden din nå. 

I denne perioden er det viktig å ikke kreve for mye av hunden din da den ikke klarer å konsentrere seg for lenge av gangen. Dette er ikke tiden for å lære masse nytt, fokuser heller på å friske opp triks hunden allerede kan. 

Få ut energi

Det er en god idè å gå lange turer, gjerne på nye steder for å få ut mest mulig energi fra hunden din i denne perioden. Gi gjerne hunden din noe å drive med. Det kan for eksempel være å løpe i terreng, skog og hinderløype. Aktiviteter du kan prøve inne er å gi en Kong eller LickiMat som kan stimulere hjernen til hunden din. 

Når den første løpetiden kommer… Hva skjer?

Løpetiden hos tisper kommer som oftest mellom 6-12 måneder, men dette kan variere fra hund til hund. Noen tisper reagerer lite på dette, mens andre derimot kan bli svært påvirket av løpetiden. Atferden endrer seg og hunden kan bli mer nedstemt, virke forvirret, veldig kontaktsøkende og hun hører gjerne mindre på deg enn før. Under den første løpetiden blir tispene mer opptatt av hannhunder, men her kan noen tisper også være unnvikende og gjemme seg unna. Uansett, bør alltid en tispe som har løpetid være i bånd eller i et godt inngjerdet område for å unngå det man kaller "tjuvparring". Det er ikke uvanlig at hannhunder kan dukke opp i nærheten, så her må man passe på. 

Hva skjer egentlig med hannhundene i unghundtiden og spesielt dersom de lukter at en tispe har løpetid? Hannhunder kan løpe langt for å finne en tispe som har løpetid. Testosteronnivået til hannhunder øker gradvis og du vil merke at hannhunden din blir mer interessert i å snuse lenge på tur, da den plutselig oppdager at det finnes en hel verden der ute med mange flotte tisper. 

Sofaputer, tepper, leker og mennesker kan plutselig bli veldig interessante å parre seg på i denne alderen. Dette kan være veldig frustrerende for mange hundeeiere, meg selv inkludert. 

Jeg har måttet fjerne alle sofaputer og tepper i hjemmet etter at min valp, Oliver, ble en unghund. Det er fristende å kjefte på hannhunden når den “jokker” på det meste, men dette bør man prøve å unngå. Prøv heller å avlede hunden, fjern det som trigger oppførselen og ros hunden når han roer seg ned. 

Denne runden går jeg gjennom hver eneste dag nå. 

For noen dager siden merket jeg at Oliver stoppet opp oftere enn vanlig på tur for å snuse, og han ble lengre og lengre på hver flekk han fant. Da vi kom tilbake fra tur begynte han å ule, som en ulv. Dette var første gang jeg hørte han ule og min reaksjon var ukontrollert latter. Da skjønte jeg fort at her er det løpetid i nabolaget, og min lille valp har nå blitt tenåring. Dette var en stor fortvilelse da jeg som de fleste hundeeiere vet at dette er den mest krevende perioden som hundeeier. 

Hver dag siden har Oliver pustet og pest, prøvd seg på både meg, puter, dyner og det som er i hjemmet. Han uler konstant og piper. Som du forstår så er dette utrolig frustrerende når man har naboer og man sitter og prøver å jobbe hjemmefra. Men, hva gjør jeg med det?

Jo, jeg gir ham tålmodighet og forståelse. Jeg har valgt å ikke kjefte, ikke bli sint eller frustrert, noe som krever ekstremt mye tålmodighet. Jeg minner meg selv på hvordan det var å være tenåring, hvor forvirret jeg var og hvor mange hormoner som bruste gjennom kroppen min. Det må være slik Oliver har det nå. Jeg bruker mye tid på å ignorere adferd jeg ikke liker, og mye tid på kos og ros når han roer seg ned. Jeg gir han knagebein når han roer seg ned som belønning og avledning. 

Dette er en periode vi alle må gjennom og hundene våre vil oppføre seg veldig forskjellig. 

De tre viktigste tingene å huske er: 

🩵 TÅLMODIGHET 

Vær tålmodig med dine lille venn og gi han/hun tid til å finne ut av ting

🩷 KJÆRLIGHET 

Gi masse kos og kjærlighet når hunden din er rolig og hører på deg. 

💚 FORSTÅELSE

Ha forståelse over at hunden din nå går gjennom en overgang fra valp til voksen hund, og ikke glem at denne perioden er midlertidig og vil gå over.

Hold ut 💚Det går over.
Del gjerne dine erfaring rundt unghundstadiet. 
Send meg en e-post til post@valpeuniverset.no så vil det komme en ny mail med deres erfaringer som vi kan dele med alle våre fine følgere og kunder. 
🐾 Med vennlig hilsen Christine Hindenes
Tilbake til bloggen